11. Groteszk triennálé kiállításmegnyitó

Szeptember 16-án, pénteken 16 órakor nyílik a Vaszary Képtárban a Groteszk Triennálé Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Kiállítás

Köszöntőt mond:
Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere

A kiállítást megnyitja:
Sinkó István festőművész az MFT elnöke

„… szükségesnek találom leszögezni és egyértelművé tenni, hogy az esztétikai minőségek között a groteszk – a fenséges ellentéteképpen – a rút és a komikus terrénuma között helyezkedik el, és valójában semmi vicces nincs benne. Inkább kicsit riasztó, mint az egykor – volt fejedelmi és főúri udvarok >>szórakoztató iparosainak<< – a törpéknek, a púposoknak, a szellemi fogyatékosoknak és egyéb nyomorultaknak – a produkciói. A szigorú Füst Milán szerint eszközkészletét ezért az úgynevezett >>grand art<< fennkölt világába beemelni lehetetlen. (…)
A művészetben a groteszk realizmusa persze arról is szól, hogy az alkotó farkasszemet tud-e nézni az ördöggel, felmutatva neki önnön próteuszi képét. Ezért mégiscsak tisztelettel kell szólnunk az e műfajban alkotó emberekről, akik a fent említett „szórakoztató-iparosokhoz” hasonlóan egyszerre tudnak sírni és nevetni.
A Groteszk alkotói valami sajátos kettősséget – kétarcúságot mutatnak fel műveikben, s ezzel hökkentenek meg bennünket.”
(Szemadám György)

Borítókép forrása:
Muhari-Pap Sándor Balázs: Stáció: Csak a legszebb emlékeimben élek tovább (részlet).

Még szintén kedvelheted...